BLOG

Gewoon beginnen is de eerste stap voor succes

 Actrice Will van Kralingen ©Michel Porro

Actrice Will van Kralingen ©Michel Porro

Het is heel simpel, gewoon beginnen

Ik kreeg gister de vraag van een klant hoe ik nou 'zo succesvol' ben geworden. Hoe ik al die 'bekende mensen' voor de camera heb gekregen. Ik moest daar even over nadenken en eigenlijk is het heel simpel; gewoon beginnen.

Natuurlijk keek ik ook heel vaak naar die bekende fotografen met een enorm indrukwekkend portfolio. Bekende mensen; acteurs, sporters en zangers. Hoe kom ik daar nu in hemelsnaam ooit mee in aanraking. Ik vond het zo ver van me afstaan dat ik er niet eens aan durfde te denken.

Tot op een dag mijn partner tegen me zei: 'Michel, jij kunt dit ook. Jouw werk is prachtig en jij kunt ook foto's van hen maken waar zij heel blij mee zullen zijn. En als je er een paar hebt gedaan, dan zul je zien dat het vertrouwen van klanten in jou zal stijgen. Maar veel belangrijker nog; je zult ook meer in je zelf gaan geloven. Al die bekende mensen zijn net mensen, gewoon zoals jij en ik'.

Jij wil dit écht he?

En zo kwam het dat ik met mijn portfolio, samen met Marjon, mijn beeldbewerker en studiomanager aan mijn zijde naar Sanoma ben gestapt. We werden ontvangen door Rini Prijs, destijds chef beeld van het magazine Midi. Zij bekeek mijn boek, ik dacht dat er niet veel soeps in stond. Ze keek ons eens goed aan. 'Jij wilt dit echt he?'  Rini gaf ons een kans en ik mocht portretten maken van wat mijn eerste bekende Nederlander portretsessie werd. Actrice Will van Kralingen ontving mij bij haar thuis en ik herinner me het als de dag van gisteren. Een van de liefste en aardigste mensen die ik ooit heb ontmoet. De serie werd goed ontvangen en al snel mochten we meer doen voor Midi en andere tijdschriften.

dat je nooit dingen moet aannemen

Wat ik heb geleerd in dit proces is dat je nooit dingen moet aannemen; 'oh dat zal wel niet voor mij zijn weggelegd'. Of: 'ik ben vast niet goed genoeg', of 'Zij zitten niet op mij te wachten'.. Daar kom je namelijk pas achter als je een stap zet in een soms enge richting waar je graag naar toe zou willen. En dan valt het allemaal meestal wel mee. Of niet, en dan heb je wat geleerd.

Van Tony Robbins heb ik geleerd: 'Of je wint, of je leert, maar je verliest nooit'. Dat inzicht geeft zoveel kracht, energie en inspiratie. Het is een soort vrijbrief om gewoon maar alles aan te pakken waarvan je denkt dat het je brengt in de richting waar je heen wil. Je kunt namelijk nooit falen.

Ik ben Rini, Will en vooral ook mezelf heel dankbaar dat ik deze shoot heb mogen doen. Dat ik ruim 12 jaar geleden die stap in een nieuwe richting durfde te zetten. Will van Kralingen overleed in 2012. Ik zal deze bijzondere en warme ontmoeting altijd koesteren.