BLOG

Wat we kunnen leren van de olijfkweker

 Olijfboom, Brenzone Gardameer

Olijfboom, Brenzone Gardameer

Als je een olijf eet, of olijfolie in je gerecht verwerkt, dan besef je mogelijk niet dat daar veel aan vooraf gaat. Het kweken van een olijfboom is lastig en er is veel geduld voor nodig. Het duurt jaren voordat er een eetbare olijf vanaf komt. Een olijfpit kun je ook niet zomaar in de grond stoppen; daar groeit geen olijfboom uit die eetbare olijven produceert. Olijfpitten worden onder de schors geplaatst en daaruit groeit een stek en een nieuwe tak uit met olijven. 

En dan, als de boom vruchten geeft komt het regelmatig voor, door teveel of te weinig regen, of door ziektes, dat de boom drie tot vijf jaar geen goede oogst geeft. De kweker weet dat en raakt niet van de leg.

Een olijfboom kan wel 2000 jaar oud worden. En hoe ouder, hoe productiever de boom wordt. De hoeveelheid en de kwaliteit stijgen met de jaren. De olijfkweker is geduldig. Hij zit er in voor de lange termijn. Hij weet dat de vruchten van zijn arbeid in de toekomst liggen.

Waarom is dit allemaal zo spannend? De gemiddelde mens heeft niet de mindset van de olijfboer. Die wil alles hier en nu. Zo zijn wij genetisch geprogrammeerd en geëvolueerd. In de oudheid was het enige wat telde de volgende dag halen. We waren niet bezig met plannen, sparen, pensioen en gezondheid. Volgende maand of volgend jaar bestond niet. Overleven en zorgen dat je alles wat je nu kon consumeren ook consumeerde.

Het gekke is dat er niet veel is veranderd. Het is eigenlijk alleen maar erger geworden door de toename van de impulsen. We doen liever iets nu om er meteen iets voor terug te krijgen. 

Toen ik vanmorgen door deze prachtige olijfboomgaard liep dacht ik; 'de volgende keer als ik op het punt sta om toe te geven aan een korte termijn fix of gril, dan denk ik aan deze boom'. Die staat er over 500 jaar nog. En elk jaar dat hij langer leeft wordt de oogst groter en beter van kwaliteit. Een goede metafoor voor sparen of pensioen of herinvesteren in het bedrijf. In plaats van de aankoop van weer een onnodig ding.

En koken met olijfolie zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik zie dan die geduldige en slimme man, die weet waarop hij wacht, en waarom.