BLOG

Klopt je aanname?

 Minnie Mouse  in Las Vegas.                                                                                   ©michelporro

Minnie Mouse  in Las Vegas.                                                                                   ©michelporro

Assumption is the mother of all fuckups

"Er zijn twee zaken die in de mens moeten worden uitgeroeid - arrogantie en wantrouwen. Een arrogante mening verwacht dat niets verder nodig is, en wantrouwen gaat er van uit dat er in de huidige heftige omstandigheden geen geluk mogelijk is".   Epictetus, Discourses, 3.14.8

In mijn tijd in Hong Kong was ik een keer in het kantoor van een van de de rijkste vastgoedtycoons van Azie. Een kleine en lege kamer met een bureau en één Chinese calligrafie aan de muur. Verbaasd zo'n kleine ruimte aan te treffen als werkplek van een geniaal en gerespecteerd ondernemer. Ik vroeg aan mijn contactpersoon wat er op stond. "Assumption is the mother of all fuckups" was de vrije vertaling. Het duurde even voor het tot me doordrong. Veel tijd om na te denken had ik niet want de man kwam er al aan om zijn portret te laten nemen.

Als je dit snapt, dan heb je een kans om schatrijk te worden.

We wisselden wat beleefdheden uit, ik maakte de foto en had het lef te vragen wat hij wilde zeggen met de wijsheid aan de muur. "Precies wat er staat jongeman" en hij vervolgde: "je weet nooit wat iemand denkt en zelfs niet wat hij bedoelt te zeggen voor je in gesprek gaat. Als je dit snapt, dan heb je een kans om schatrijk te worden".

Op de foto staat een vrouw in Minnie Mouse outfit op straat in Las Vegas. Haar hoofd ligt op straat. Een man lijkt naar haar te kijken als hij langs haar loopt. Wie is zij, waarom staat ze daar, wat heeft ze allemaal al gedaan vandaag, en hoe lang moet ze nog? Waarom doet ze dit werk en wat gaat er in haar om? We weten het absoluut niet.

Zou ik het verkeerd kunnen hebben met mijn mening over wat ik hier zie?

En zo is het precies hetzelfde met de dingen die vlak bij ons in ons eigen leven gebeuren. Hoe is het toch mogelijk dat we van alles denken over de ander terwijl we bij de meeste aannames de plank compleet misslaan? Om deze reden moeten we vechten tegen onze aannames en vooroordelen. Vraag dan: Wat weet ik niet of waarom is het zoals het is? Of: zou ik het verkeerd kunnen hebben met mijn mening over wat ik hier zie?

Een wijze les die wel eens de basis kan zijn voor succes of althans in elk geval ter voorkoming van heel veel problemen.