BLOG

Neuzen dezelfde kant op.

 Stokstaartjes van kunstenaar Emilie Cummings op een rotonde in Wassenaar. ©Michel Porro

Stokstaartjes van kunstenaar Emilie Cummings op een rotonde in Wassenaar. ©Michel Porro

Je  hebt vaak en terecht een eigen mening, idee of aanpak wat betreft het bereiken van een (gezamenlijk) doel. De neuzen staan dan niet altijd dezelfde kant op. Vaak krijgen we onze ideeën er niet 'door'. Wat kan helpen is de ander te vragen om advies. 'Hoe zou jij dit doen?'  Het idee wordt dan van de ander terwijl je bereikt wat je wil; aanname van het idee of uitwerking van je project.

Hetzelfde geldt ook voor de verkoop van een dienst of product. Betrek de klant bij de ontwikkeling ervan. Implementeer de suggesties en de kans op verkoop stijgt. Zo heeft de klant het gevoel dat het idee van hem is.

Mensen willen van nature graag helpen. Zeker als je niets lijkt te verkopen en simpelweg een idee voorlegt gekoppeld aan een hulpvraag. Dale Carnegie heeft hier een studie van gemaakt en een van zijn principes luidt: 'Laat de andere persoon het gevoel hebben dat het idee van hem of haar is'. Het ego laten varen lijkt dus een recept voor succes.