BLOG

Iedereen kan kunstenaar zijn

 Muurschildering door Martien van Gaalen op elektriciteitshuisje in Wassenaar foto: © Michel Porro

Muurschildering door Martien van Gaalen op elektriciteitshuisje in Wassenaar foto: © Michel Porro

Waar we mee te maken hebben is de altijd op de loer liggende vijand: weerstand.

Het verhaal gaat dat Vincent van Gogh wel wat maar niet veel werk verkocht tijdens zijn leven. Hoe kan het dat hij niet opgaf, en maar doorging?

De ware kunstenaar creëert en geeft nooit op. De balletdanseres, de schrijver, of de medewerker bij de overheid die vecht voor het bereiken van het doel van haar afdeling. Iedereen met een idee of initiatief dat de moeite waard is om uit te voeren, en dat dan doet, is kunstenaar.  

Waar we mee te maken hebben is de altijd op de loer liggende vijand: weerstand. Weerstand zijn de stemmen in ons hoofd die zeggen dat de mening van de ander belangrijker is dan de onze. Weerstand zorgt ervoor dat je je email wil checken in plaats van die ene brief te schrijven die er écht toe doet. Weerstand is de faalangst. Wat als Van Gogh had geluisterd naar zijn omgeving; 'jongen, dit wordt niets met dat geklieder, kap er toch mee'.

Ik zie dit elektriciteitshuisje dagelijks tijdens mijn hardlooprondje. Dank voor je inspiratie Vincent! Doorgaan loont.